Miten huollan kroppaani?

Otin Sinin Takomorunnersin bloggaajille heittämän haasteen vastaan ja kerron omista kehonhuoltorutiineistani.

Mitä enemmän on tullut ikää, sitä enemmän olen ruvennut kinnittämään huomiota kehonhuoltoon ja kehon kuuntelemiseen. Enää ei mennä nuoruuden innolla! Olen myös kantapään kautta oppinut, että ikääntyvä keho tarvitsee enemmän palautusta etenkin kovista harjoituksista, enemmän paluttaviaharjoituksia ja venyttelyä. Myös ruokavaliolla ja unella on suuri merkitys hyvinvoinissa.

Mitä juoksijan kehonhuoltoon kuuluu?

Mielestäni siihen kuuluu palauttavat lenkit, lihaskuntoharjoittelu sekä liikkuvuus- että venyttelyharjoitukset. Myös ruokavaliolla, levolla ja unella on suuri merkitys hyvinvoinnissamme. Näen, että hyvä ja tasapainoinen olo tulee, kun harjoittelu, ravinto ja lepo (=löhöily) ovat tasapainossa eli kaikkea sopivassa suhteessa! Hieronnan lisäksi listasin juoksijan kehonhuoltoon myös jalkojen hyvinvoinnin eli sopivat jalkineet ja jalkajumpan. 



Miten huollan kroppaani?

Meikäläisellä tulee selkeästi enemmän tehtyä liikkuvuus- ja venyttelyharjoituksia talvikaudella kuin kesällä ja kotona olen tosi laiska venyttelemään.

Talvikaudella harjoitteluni koostuu juoksu- ja lihaskuntoharjoittelusta sekä venyttelystä. Juoksua tulee sekä ulkona että juoksumatolla 3-4 kertaa/ viikko, lihaskuntoaharjoituksia 1-2 kertaa/ viikko ja venyttelyä 1-2 kertaa/ viikko viikoista riippuen.
Talvella käyn 1-2 kertaa viikossa ohjatuilla venyttelytunneilla, koska näin tulee venyteltyä säännöllisesti ja huolella koko kroppa. Tunnit kestää 45-50 minuuttia ja ne sisältävät liikuvuusharjoituksia, pitkäkestoisia venytyksiä ja usein lopussa on lyhyt rentoutus. Koska tunneilla on eri ohjaa, poikeavat tunnit toisitaan, eikä kyllästymistä tule. Tuntien sisällöt vaihtuvat noin kuukauden välein.
Talvella tulee käytyä myös hierojalla säännöllisen epäsäännöllisesti. Yleensä ostan 5-10 kerran hierontakortin ja käyn 1-2 viikon välein hieronnassa. Hieronta kohdistuu jumeista johtuen joko niska-hartiaseutuun tai jalkoihin. En kylläkään voi sanoa, että nautisin hieronnasta, sillä paikat ovat yleensä sen verran jumissa, että hieronta ei ole nautinnollista! Välillä kylläkin pyydän kevyen henrouttavan hieronnan :) Saunassa miedossa lämmössä palauttelen pitkien lenkkien rasitukset ja rentoudun.

Kesällä taas harjoitteluuni kuuluu juoksua 3-5 kertaa/ viikko, lihaskuntoharjoittelu kerran viikossa ja ohjattu venyttely kerran viikossa. Palauttavana harjoitteluna kesäkaudella on myös golf. Olen huomannut, että golfkierros pehmeällä nurmella rauhalliseen tahtiin, on minulle sopivaa palauttavaa harjoittelua. Samalla se on hyvää ajatusten nollausta, kun on keskityttävä pelaamiseen. Joskus myös korvaan pitkänlenkin golfkierroksella. Yritän venytellä kotona, mutta aika laiskasti tulee venyteltyä. Yritän huoltaa kerran viikossa pakarat, reidet ja pohkeet. Jalkapohjat tulee ehkä kaikkein parhaiten huollettua. Putkirullaan jalkapohjia säännöllisesti joko rullalla tai golfpalollla, etenkin pitkien lenkkien jälkeen.

Mitä ravintopuoleen tulee, niin pyrin syömään säännöllisin väliajoin perusruokaa. Herkuttelen silloin, kun siltä tuntuu, enkä pode huonoa omaatuntoa siitä! Kesällä tulee syötyä kevyemmin kala-kasvispainotteisesti. Talvella taas syön enemmän kana-pastaruokia. Lisäravinteita en käytä. Yritän nukkua kahdeksan tunnin yöunia, mutta aina se ei onnistu. Ikä on tuonut myös omat muutoksensa unen laatuun ja pituuteen.



Jalkojen hoito

Itse pidän tärkeänä myös jalkojen hyvinvointia. Teen säännöllisesti jalkajumppaa ja rentoutan jalkapohjia rullaamalla joko golfpalolla tai rullalla. Käyn säännöllisesti huoltamassa jalkani joko jalkojenhoitajalla tai jalkaterapeutilla. Yleensä silloin, kun vaihdan talvikengät kesäkenkiin ja kesäkengät talvikenkiin. Rasvaan myös jalkojani säännöllisesti.

Kuva: Kimmo Torkkeli

Uskon, että olen säästynyt rasitusvammoilta ja suuremmilta lihaskivuilta suht säännöllisen venyttely- ja liikkuvuusharjoittelun avulla. Minun lihashuoltoni on siis sopivasti löhöilyä, ravintoa ja unta!


Kommentit

Suositut tekstit