Mitä liikkujan lautaselta löytyy?

Hei!

Takomorunnersin Sini heitti blogihaasteen  "Mitä liikkujan lautaselta löytyy?" ja olihan Sinin haaste otettava vastaan! On ihan hyvä välillä pysähtyä miettimään omia ravitsemustottumuksiaan. Ravitsemus on itselleni tällä hetkellä ajankohtainen personal trainer opintojeni kautta ja olenkin parhaillani kirjoittamassa blogitekstiä juoksijan ravitsemuksesta. Kiinnostuin ravitsemusasioista jopa niin paljon, että ilmoittauduin syksyllä alkavaan ravintovalmentaja koulutukseen.



Mitä siis lautaseltani löytyy?

Ravinto on tärkeä osa liikuntaa ja ilman riittävää enrgiaa, en jaksa harjoitella kunolla, kehitys jää junnaamaan, enkä myöskään palaudu kunnolla harjoittelusta. Olen myös huomannut, että olen väsyneempi, jos en syö säännöllisesti. Riittämätön energiansaanti ja yksipuolinen ravinto lisäävät sairastumis- ja loukkaantumisriskiä sekä heikentävät suosrituskykyä.

Itse noudatan virallista suomalaista ravitsemussuositusta. Se luo pohjan laadukkaalle ja monipuoliselle ruokavaliolle. Kuten jo nimikin sanoo, se on suositus ja jokainen voi rakentaa suositusten pohjalta itselleen parhaiten sopivan ruokavalion. Yritän syödä monipuolisesti ja säännöllisesti 3-4 tunnin välein, mutta aina se ei onnistu.

Pyrin noudattamaan myös lautasmallia eli täytän puolet lautasesta kasviksilla tai juureksilla, neljänneksen pastalla tai riisillä ja lopun neljänneksen kanalla tai kalalla. Perunaa syön harvoin, oikeastaan vain kesällä, kun saan omasta maasta uusia perunoita.  Punaista lihaa syön vain muutaman kerran vuodessa, koska pidän enemmän kalasta ja kanasta. Syön paljon erilaisia salaatteja sekä  pasta- ja wokkiruokia. Syön myös erilaisia puuroja sekä lounaaksi että päivälliseksi. Ruokajuomana on vesi, koska en pidä maidosta. Sain maitokammon, kun sain muutaman kerran koulussa jäähileessä olevaa maitoa :( Rahkaa ja jugurttia syön ja osan puuroista teen maitoon, mutta kalsiumin saantisuositus ei täyty kohdallani kuin silloin tällöin. Hedelmiä ja kasviksia tulee syötyä suosituksen mukaiset puolikiloa päivässä tai kuusi omaa kourallista ja kesällä taitaa mennä yli suositusten.


Herkuttelen myös silloin, kun siltä tuntuu, mutta kohtuudella. Enkä pode siitä huonoa omaa tuntoa! Jäätelö ja suklaa ovat suurimpia herkkujani :)


Aamupalan syön arkena klo 7.00 maissa ja hedelmä välipalan töissä noin klo 9.00 maissa. Syön kunnollisen aamupalan, koska se on mielestäni päivän tärkein ateria. Kunnon aamupalalla porskuttaa tarvittaessa lounaaseen asti. Arkena syön kevyen lounaan yleensä puolen päivän maissa. Iltapäivällä syön hedelmävälipalan ja, jos menen treenaamaan suoraan töistä, syön runsaamman välipalan klo 15.00 maissa. Treenin jälkeen syön pienen välipalan ja kotona on päivällisen vuoro. Päivällinen on yleensä tuhdimpi kuin lounaani.


Vettä pyrin juomaan 1-1,5 litraa päivässä, mutta se on ruokavalioni haasteellisin osa ja siinä minulla on parannettavaa. Kesällä tulee juotua paremmin kuin talvella. Urheilujuomia käytän kesähelteellä pitkillä lenkeillä ja tietysti maratonilla ja puolikkailla. Treenin yhteydessä juon pääsääntöisesti vettä. Palautusjuomia en käytä, koska en ole kokenut olevan niistä hyötyä. Treenikassista löytyy aina hedelmiä ja myslipatukoita.


Ympäri vuoden syön D-vitamiinia ja kalsiumia. Rautaa syön tarvittaessa kuureina ja talvella otan 1-2 Berocca-kuuria, mutta muuten saan mielestäni tarvittavat vitamiinit ja kivennäis- ja hivenaineet ravinnosta. Oma mottoni on, että kaikkea voi syödä, mutta kohtuudella!

Mitä sinun lautaseltasi löytyy? Entä, milloin olet viimeksi pohtinut omia ravitsemustottumuksiasi?

Ruokaterveisin

-pia-






Kommentit

  1. Jes! :) Oma postaus on vielä odottamassa niitä kuvia (muista ne aina siinä vaiheessa kun lautanen on jo tyhjä). Minusta tuo "kaikkea voi syödä mutta kohtuudella" on tosi hyvä motto. Toinen voisi olla "syö säännöllisesti ja riittävästi oikeaa, terveellistä ruokaa ettet enää jaksa ahmia herkkuja vaan ihan pieni riittää"? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molemmat motot on hyvä :) Monipuolisuus ja säännöllisyys ovat kaiken A ja O.

      Poista
  2. Tuo postauksesi juoksijan ravinnosta kuulostaa mielenkiintoiselta, jään odottelemaan. Itsekin syön säännöllisesti ja monipuolisesti, jotta on energiaa liikkumiseen. Tosin välillä vatsavaivat häiriköivät ja saavat pohtimaan, että pitäisikö jotenkin vielä ruokatottumuksia muuttaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoitus on vielä vaiheessa, mutta enköhän saa sen valmiiksi muutaman viikon sisällä :) Itselläni on ollut ja on ajoittain edelleen vatsavaivoja, mutta säännöllinen ateriarytmi, pienet annokset, lihan välttäminen ja maitotuotteiden vähentäminen ovat auttaneet asiaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit