Firstbeat Hyvinvointianalyysi

Firstbeat Hyvinvointianalyysi

Suoritin kevään aikana Firstbeat Hyvinvointianalyysin käyttäjäkoulutuksen ja samalla tuli testattua myös omaa palautumista etenkin erityyppisestä liikunnasta. Vaikka moni asia treenien ja palautumisen suhteen oli tiedossa, avasi mittaustulosten näkeminen asiaa vielä paremmin. Mittauksen jälkeen teinkin muutoksia harjoitusten ajankohtiin ja kiinnitän nykyisin enemmän huomiota palautumiseen.


Mittauksen tarkoituksena on auttaa tunnistamaan yksilöllisiä stressitekijöitä niin työssä kuin vapaa-ajalla. Analyysin avulla nähdään, mitkä ovat keskeisiä kuormitustekijöitä omassa arjessa, mikä auttaa palautumaan ja millaiset ovat liikunnan vaikutukset. Mittauksen avulla saadaan siis apua myös treenien suunnitteluun, sillä mittaus auttaa löytämään sopivan tavan ja tason liikkua.

Tein itselleni kolmen vuorokauden mittauksen kahtena arkipäivänä ja viikonloppuna. Hieman minua mietitytti, miten elektrodit pysyvät paikoillaan ja kuinka paljon ne haittaavat tekemisiäni. Toinen elektrodi kiinnitettiin oiken solisluun alapuolelle ja toinen vasemmalle puolelle kylkikaaren. Lähettimet kiinnitettiin elektrodeihin. Pakkauksen mukana tuli selkeät toimintaohjeet. Elektrodit pysyivät hyvin paikoillaan, myös nukkuessani, eikä ne haitanneet treenaamista. Elektrodit vaihdettiin kerran päivässä, iltaisin. Suihkun ja uinnin ajaksi lähetin otetaan pois, mutta elektoridit sai pitää paikoillaan.


Oli mielenkiintoista nähdä, kuinka kuormittavia erilaiset treenit olivat ja miten palauduin niistä. Tein mittauksen aikana pitkän juoksulenkin, reippaan juoksulenkin ja liikkuvus- venyttelyharjoituksen. Lihaskuntotreeniä ei mittauksen aikana tullut, mikä vähän harmitti jälkikäteen. Työviikkoni oli aika normaali viikko liikunnanohjauksineen, tapahtumineen ja kokouksineen.

Pitkän 21 kilometrin peruskestävyyslenkin jälkeen palautuminen oli yllättävän hidasta, vaikka juoksin lenkin aamupäivällä ja sykkeet pysyivät peruskestävyysalueella. Seuraavan yön unijakso oli riittävän pitkä, mutta palautuminen oli kohtalaista. Palautuminen alkoi oikeastaan vasta aamuyöllä kello neljän viiden maissa. Olin yllättynyt, sillä juoksu tuntui helpolta, enkä ollut loppupäivän aikana mitenkään erityisen väsynyt. Työpäivän jälkeen tehty reipas lenkki taas siirsi unen aikaista palautumistani usealla tunnilla eteenpäin. Palautuminen unijakson aikana oli kuitenkin riittävää. Venyttelytunnin jälkeen oloni on aina ollut rentoutunut. Venyttelytunnin vaikutus näkyi selkeästi myös analyysissä. Unijakso oli riittävän pitkä ja palutuminen oli hyvää. Palautuminen alkoi jo ennen nukahtamista. Analyysin kuvat havainnollisti hyvin, missä mennään palautumisen suhteen ja herätteli, miettimään omaa liikkumista. Liikun ja harjoittelen kehoa kuunnellen, mutta analyysin jälkeen olen yrittänyt huomioida paremmin, milloin teen minkäkin harjoituksen. Jos teen treenin aamupäivällä, pyrin tekemään seuraavan päivän treenin vasta iltapäivällä tai illalla. Kovien treenien jälkeen pidän lepopäivän tai teen palauttavan lyhyen treenin. Työ tuo omat haasteensa harjoitteluun, samoin ikä. Palautuminen kovista treeneistä on hitaampaa ja kehonhuoltoon joutuu panostamaan enemmän.

Päivän aikaista palautumista oli runsaasti työpäivinä, mutta lauantaina palautuminen oli kohtalaista työviikon jälkeen. Työpäivästä riippuen pystyn osallistumaan aamupäivisin venyttelytunnille, joko kesken työpäivän tai ennen työpäivää. Venyttelytunti kesken työpäivän rentoutti ja edisti päivänaikaista palautumista. Työpäivinä, jolloin minulle tuli liikunnanohjauksia, esiintyi myös runsaasti päivän aikaista palautumista. Stressin ja palautumisen tasapaino oli myös hyvä. Unijakso oli riittävän pitkä ja palautuminen oli hyvää. Pystyn aika pitkälle suunnittelemaan työpäiväni, joten sillä on vaikutusta hyvinvointiini. Myös lapseni ovat jo isoja, joten minua ei enää tarvita niin paljon kotona. Tälläkin on vaikutusta niin työhöni kuin harrastuksiini. Toista oli silloin, kun kiirehdin töiden jälkeen hakemaan lapsia hoidosta.

Juoksen viikosta riippuen noin 30-80 kilometriä viikossa. Maratoneja on takana neljätoista, puolikkaita kuusi ja kaksi ultramatkaa. Olisi kiva tietää, millainen stressi maraton on elimistölle ja miten palaudun niistä. Ajattelinkin kokeilla mittausta seuraavan maratonin yhteydessä ja katson, millainen stressitekijä se on elimistölle ja miten siitä palaudun.  Käytän tarvittaessa Fistbeat hyvinvointianalyysiä sekä oman harjoitteluni että valmennustyöni tukena.  



Miksi Fristbeat Hyvinvointianalyysi? 
Mittauksen tarkoitus on auttaa tunnistamaan yksilöllisiä stressitekijöitä niin työssä kuin vapaa- ajalla.  Mittauksen avulla saadaan myös apua liikuntaharrastukseen, olitpa sitten millainen liikkuja tahansa. Firstbeatin Hyvinvointianalyysi kuvaa palautumisesi riittävyyttä ja auttaa tunnistamaan stressaavat tekijät työssä ja vapaa-ajalla. Hyvinvointianalyysi arvioi unen laatua ja riittävyyttä sekä auttaa löytämään ratkaisun paremman palautumisen saavuttamiseksi. Analyysin avulla näet, mitkä ovat keskeisiä kuormitustekijöitä omassa arjessasi, mikä auttaa sinua palautumaan ja millaiset ovat liikuntasi vaikutukset. Hyvinvointianalyysi kertoo, oletko riittävän aktiivinen ja onko harjoittelusi riittävän tehokasta saadakseen aikaan positiivisia terveysvaikutuksia ja kohottaakseen kuntoasi.
Niinhän se on, että ensin on oltava perusasiat kunnossa ennen kuin voi lähteä hiomaan muita ominaisuuksia. Mitäs ne perusasiat ovat omalla kohdallasi? Milloin olet niitä viimeksi miettinyt? Entä ovatko ne kunnossa? Välillä on pysähtyä miettimään myös perusasioita. Lähde: www.firsbeat.com


Firstbeat Hyvinvointianalyysi

Mittaus sisältää:
  • Kolmen vuorokauden sykevälimittauksen arjessasi
  • Mittalaitteen toimituksen suoraan kotiisi palautuskuorineen
  • Henkilökohtaisen Hyvinvointianalyysi-raportin sähköpostitse
  • 30-60 min henkilökohtaisen palautteen  
  • Toimenpidesuositukset hyvinvoinnin parantamiseksi
Firstbeat -mittaukset nyt avajaistarjouksena! 
Hinta 150 € sis alv 24% (norm. 180€). 
Tarjous voimassa syyskuun loppuun!

-pia-

Kommentit

Suositut tekstit