Barcelonan Marathon 2018

40. Barcelonan Marathon

Terveiset keväiseltä Barcelonan maratonilta, jonne ilmoittauduin hetken mielijohteesta. Asiaa edesauttoi myös se, että tyttäreni opiskelee tällä hetkellä Barcelonassa.  Koska ilmoittauduin vasta helmikuussa, oli osallistumismaksu noussut jo 73 euroon. Matkani kustannukset pysyivät kuitenkin kohtuullisina, koska sain lennot Finnairin talvialesta edullisesti ja asuin tyttäreni luona. Ruoka oli suhteellisen edullista Espanjassa, mutta heräteostokseni Expossa kyllä vähän nostivat matkakuluja.



Lensin perjantaina 9.3. Finnairin suoralla iltalennolla Barcelonaan. Perille päästyäni teimme tyttäreni kanssa pienen kävelylenkin ja kävimme samalla syömässä kevyen iltapalan japanilaisessa Nuba ravintolassa.



Lauantaina 10.3. lähdimme heti aamupalan jälkeen ExpoSportiin hakemaan juoksunumeroani ja kiertelemään näyttelyosastoja. Näytteilleasettajia oli paljon, joten pari tuntia vierähti hetkessä  osastoja kierrellessä ja pieniä hankintoja tehdessä, vaikka mitään en olisikaan tarvinnut. Otin myös 30 kilometrin muurin vastaan jo Expossa varmistaakseni onnistuneen juoksun!

Expo Sports
Ei löytynyt suomeksi tervetuloa!
30 km muuri

Expo-kierroksen jälkeen lähdimme lounaalle ja kiertelemään kaupungille. Päivä oli ihanan aurinkoinen ja lämmin (+20 astetta). Vettä sai juoda pitkin päivää urakalla, ettei olisi tullut nestehukkaa ennen maratonia. Illalla laitoin tuttuun tapaan juoksukamat valmiiksi ja tein sekä juoksu- että tankkaus-suunnitelman. Testauksessa sekä kuntoni että tankkaus HCM:a varten. Olen ollut huono käyttämään geelejä, joten nyt oli tarkoitus testata niiden toimivuus. Uni tuli nopeasti silmään, eikä opiskelijasuntolan äänet häirinneet untani. Etukäteen minua vähän mietitytti, miten saan nukuttua ennen maratonia opiskelija-asuntolassa.







Sunnuntaina 11.3. heräsin virkeänä klo 6.00. Aamupalan jälkeen lähdin noin klo 6.30 maissa taksilla kohti lähtöpaikkaa, joka sijaitsi Avenida Mara Cristinalla. En halunnut aamutuimaan lähteä seikkailemaan metrolla, joten valitsin taksin. Halusin olla ajoissa lähtöpaikalla ja herätellä kehoni juoksuun. Myös muutamia muita juoksijoita oli jo lähtöalueella valmistautumassa juoksuun. Muita suomalaisia en nähnyt, mutta muutama ruotsalainen viikinki tuli vastaan.





Valmiina juoksuun
Ennen kuin vein tavarat säilytykseen, söin vielä tuttuun tapaan banaanin. Sitten bajamajan kautta lähtöalueelle yli 20 000 muun juoksijan kanssa. Ennen starttia otin vielä suunnitelman mukaan geelikarkkia. Jaoin matkan mielessäni 10 kilometrin pätkiin sekä kahteen viimeiseen kilometriin. Suunnitelmanani oli juosta rauhallisesti ensinmmäiset 10 kilometriä ja lähteä siitä nostamaan vauhtia olotilan mukaan. Tankkauksen olin suunnitellut alussa 8-10 kilometrin välein ja lopussa 5 kilometrin välein. Tarkoituksena oli ottaa myös jokaisella huoltopisteellä kulaus urheilujuomaa ja vettä. Olo oli hyvä ja rento, eikä minua pahemmin jännittänyt, mitä nyt vähän perhosia lenteli vatsassa.


Lähtö oli Avanida Maria Cristinalta klo 8.30 ja itse pääsin lähtöviivan yli noin klo 8.40. Sain hyvin juoksurytmistä kiinni ja tilaa oli hyvin juosta, sillä puolet kadusta oli avattu meille juoksijoille.
Heti matkaan alkuun, noin 4,5 kilometrin kohdalle sijoittui reitin korkein kohta. Muutama muukin loiva ylämäki oli matkan varrella, vaikka ei niitä oikein mäeksi voinut sanoa. Enemmän matkalla oli tasaista ja loivaa alamäkeä, mikä sopi minulle hyvin. Ensimmäinen huoltopiste oli 5 kilsan kohdalla ja tämän jälkeen pisteitä oli 2,5 kilsan välein. Reitin varrella oli myös tasaisesti "fysio"-pisteitä, joista sai ensiapua mm. kylmägeeliä. Ensimmäisellä huoltopisteeltä nappasin vesipullon mukaani ja join tilkan urheilujuomaa. Noin 6-7 kilsan kohdalla ohitimme FC Barcelonan stadioinin. Juoksin ensimmäiset 10 kilometriä rauhallisesti kehoa kuunnellen noin 5:36-5:50 kilsavauhdilla. Viiteen kilometriin saavuin ajassa 29:01 ja 10 kilometriin ajassa 57:23.

Testasin Sportyfeel hiilihydraattigeelejä HCM:a varten
Antoni Gaudín suunnittelemat upeat rakennukset ohitimme loivaa ylämäkeä juostessa 15 kilometrin kohdalla ja kuuluisan Sagrada Familian ohitimme 17 kilometrin kohdalla. Saavuin hyvävoimaisena 21 kilometriin ajassa 1:59:31. Huoltopisteellä otin sekä geeliä että geelikarkkeja ja nappasin uuden vesipuollon matkaan.  Kilsavauhti vaihteli 5:40 paikkeilla.




Puolimatkan jälkeen juoksu tuntui edelleen helpolta ja omalla tavallaan sitä vain odotti 30 kilometrin rajapyykkiä, jonne saavuin ajassa 2:49:28. Reitti suuntautui rantaan ja saimme juosta jonkin matkaa vastatuulessa, ohittaen mm. Forumin. Otin geelikarkkeja sekä 30 kilometrin että  35 kilometrin kohdalla.  Arc de Triomfin läpi juokseminen 37 kilometrissä oli jotenkin sykähdyttävää, kun kaaren alta avautui upea näköala. Myös kannustukset omalla nimellä tuntuivat hyvältä. Muutenkin yleisöä oli hyvin kannustamassa pitkin matkaa. Muutamia Suomenlippujakin näkyi matkan varrella. Pistin 39 kilometrin kohdalla Suomipopin soimaan ja lisäsin vauhtia, sillä juoksu tuntui edelleen hyvältä ja silmissä siinsi neljän tunnin alitus sekä oma ennätys.



Saavuin 40 kilometriin ajassa 3:36:19 ja lisäsin vielä vauhtia. Juoksin kilometrit 39-42 välillä 5:22-5:29 kilometrivauhtia, mutta viimeisen kilsan ruuhka tai oikeastaan ihmismuuri pääsi yllättämään minut. Oli vaikea löytää omaa juoksulinjaa lukuisten kävelijöiden joukosta. Pistin vain tossua toisen eteen, koska tiesin taistelevani neljän tunnin alituksesta ja olin juoksemassa samalla omaa ennätystä. Maali oli samassa paikassa kuin lähtö ja oli hienoa juosta maaliin ihmisten kannustaessa.



Oma kello näytti maalissa 3:58:34 ja virallinen  aika oli 3:58:23. Juoksin ensimmäisen puolikkaan 1:59:31 ja toisen 1:58:52 eli aika tasaisesti tuli puolikkaat juostua. Keskivauhti oli noin 5:39 ja keskisyke oli 152.  Nopeimmat kilometrit ajoittuivat 9-13 kilometriin, 16-17 kilometriin, 22-24 kilometriin sekä 39-42 kilometriin.





Keväinen sää suosi juoksua. Lämpötila oli juoksun aikana +10-19 asteen välillä. Aurinko paitoi sekä kirkkaalta taivaalta että pilvien takaa. Pitkin matkaa ja etenkin rantaosuudella tuuli vilvoitti mukavasti matkan tekoa. Järjestelyt toimivat hyvin ja opasteet olivat selkeät lähtö- ja maalialueella. Myös Exposta löytyi juoksunumero ja paita helposti. Juomapisteillä ei ollut pahemmin ruuhkaa. Tarjolla oli urheilujuomaa ja vettä. Vesi oli pulloissa, jonka sai myös helposti napattua mukaansa, mikä sopi minulle hyvin. Puolimatkan jälkeen oli tarjolla myös appelsiinia, banaania, pähkinöitä ja geeliä. Järjestäjien geelit olivat minulle aika tuhteja paksun koostumuksen takia, mutta onneksi oli omat geelit mukana. Kannustusta oli reitin varrella oikeastaan koko matkan ja oli kiva kuunnella omalla nimellä kannustusta. Reitti kulki kuuluisien nähtävyyksien ohitse ja oli tasainen. Pidin tasaisesta reitistä ja matkan nähtävyyksistä. Voin suositella Barcelonan maratonia.


Olin todella onnellinen, kun sain viimein ja vihdoin rikottua tuon neljän tunnin rajan. Maraton oli minun 12. maraton ja tämän vuoden ensimmäinen juoksuni. Juokseminen oli helppoa ja sujui suunnitelmien mukaan. Olen tyytyväinen, että pidin juoksusuunnitelmastani kiinni ja uskalsin lähteä matkaan rauhallisesti. Minulla on ollut tapana lähteä vähän turhan reippaasti matkaan ja sitten olen väsähtänyt loppumatkasta. Nyt juoksin omaan kuntooni nähden sopivalla vauhdilla ja lopputulos oli sen mukainen. Voimia tuntui olevan vielä maalissa ja illallakin oli vielä virtaa, vaikka muille jakaa! Suihkun ja pienen huilauksen jälkeen lähdimme syömään ja teimme tunnin kävelylenkin läheiseen kuninkaalliseen puutarhaan (Jardins Del Palau De Pedralbes)  ja FC Barcelonan stadioinille.





Maanataina 12.3 kävimme retkeilemässä  Parc Del Guinardón alueella ja shoppailemassa. Tiistaina 13.3 lensin aamulennolla kotiin. Oli mukava ja onnistunut maratonmatka. Onnistunut juoksu antoi lisäpuhtia harjoitteluun ja uutta intoa. Tästä on hyvä jatkaa kohti HCM:a.



Katse siirretty jo HCM:lle 
Matkaterveisin
Pia




Kommentit

  1. Hyvä suoritus, itse juoksin vuonna 2012 barcelonassa , silloin oli maaliskuun vika viikonloppu ja lämpötila nousi 24-25 asteseen, mutta oma suoritus silloin 4.03.02, että edellisesta marasta leikattu 36 minuuttia, Nyt on jo 119 maratonia juostu ja ennätys 3.45.56
    Tsemppia HCM-n itse oon jäniksena mukana 4.15 ryhmässä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Mulla edessä 13. maraton HCM:lla ja yritän lähteä hakemaan uutta ennätystä. Milloin sinulla edessä 120 maraton?

      Poista
  2. Onnittelut tasaisesta juoksusta ja uudesta ennätyksestä! Tämän sun postauksen perusteella alkoi kiinnostaa tuo Barcelonan maraton.
    Mulla edessä yhdestoista maraton muutaman viikon päästä Krakovassa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Voin suositella Barcelonan maratonia. Sinne on helppo mennä, järjestelyt toimivat ja reitti kiva. Nyt oli viileämpi keli kuin edellisinä vuosina, mutta minulle keli oli sopiava. Mulla oli tuo Krakova yhtenä vaihtoehtona tänä keväänä, mutta päädyin Barcelonan ja Helsingin maratoneille. Onnea ja tsemppiä Krakovan maratonille. Kuulen mieluusti millainen reitti ja järjestelyt, jos vaikka ens keväänä innostun lähtemään sinne.

      Poista
    2. Krakovan maratonista voit lukea ennen vappua blogistani ituhippijuoksee.blogspot.fi.

      Kiitos tsemppauksesta! Ja kiva kun pidät tätä blogia. On ollut hauska lukea sun kisamatkoista ja treeneistä. :)

      Poista
    3. Kiitos :)
      Mukavaa, kun luet blogia. Yritän antaa vinkkejä juoksumatkoistani ja harjoittelusta. Odotan mielenkiinnolla Krakovan matkajuttuasi.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit